Lunsj i morgen?

,

Jeg lovte å komme med oppskriften på Smiths berømte salatdressing.

Her er den:

Poesi og oppskrift i ett!

Jeg har hørt mye om denne, men har virkelig aldri prøvd. Det bør kunne smake bra som saus på noen lekre salatblader? Kanskje med kylling til?

Jeg er bare litt skeptisk til den ansjossausen…

.

Sydney Smiths salatdressing.

To make this condiment, your poet begs
The powdered yellow of two hard-boiled eggs;
Two boiled potatoes, passed through the kitchen sieve,
Smoothness and softness to the salad give;
Let onions atoms lurk within the bowl,
And, half suspected, animate the whole;
Of mordant mustard, add a single spoon;
Distrust the condiment that bites so soon;
But, deem it not, thou man of herbs, a fault
To add a double quantity of salt;
Four times the spoon with oil from Lucca crown,
And twice with vinegar, procured from town;
And lastly, o’er the flavoured compound toss
A magic soupcon of anchovy sauce.
O, green and glorious! O, herbaceous treat!
‘Twould tempt the dying anchorite to eat;
Back to the world he’d turn his fleeting soul,
And plunge his fingers in the salad bowl;
Serenely full, the epicure would say,
«Fate cannot harm me, I have dined to-day.
.
Sydney Smith, 1839
.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: