Lesekveld.

I kveld, sånn omtrent omkring leggetid, skulle Ole Jakobs mamma øvelseskjøre med Ole Jakobs pappa som kjørelærer.

Og da ble det bestemor som fikk lese godnatthistorier.

Og fordi Ole Jakob og bestemor begge er glad i bøker og det er bestemors jobb å skjemme bort barnebarn, ble det mange godnatthistorier.

Vi startet med et kapittel med Ole Brumm. Om da han prøver å få tak i honning ved å henge under en blå ballong og prøve å late som han er en sky. Vi leser Ole Brumm fra den tykke boka med svart-hvitt illustrasjoner. Det holder i massevis for Ole Jakob og er veldig hyggelig for bestemor.

Så leste vi Tambar er et Troll av Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato. Dette er en søt liten bok om en tilsynelatende vanlig femåring i en tilsynelatende vanlig famile. Det er bare det at Tambar og hans familie egentlig er troll! Halen må de skjule i buksa og de må drikke en gul saft som gjør dem litt mindre og svakere slik at de kan blande seg med menneskene og slippe å bli fordrevet slik deres fjellstore forfedre ble. En dag i barnehagen oppdager Tambar at han ikke er alene…

Etter det kom turen til en bok om Mummitrollet som har bursdag og tror at vennene hans har glemt det.

Og så fikk bestemor lyst til å hente fram mammaens dåpsgave. Nemlig Barnas Første som er en bok med sanger, fortellinger, rim og regler og  litt plass til å skrive om barnets vekst og utvikling.

Fra denne boka leste vi først den svært så pedagogiske og ganske kjedelige fortellingen om Den Gule Bamsen som satte seg på den røde stolen (eller var den blå?), ved det hvite bordet…

Så fant vi fortellingen om Magne Kakemons som spiser opp alle kakene og skylder på krokodiller og hester og hunder og kyllinger, men blir avslørt av bolletante når han skylder på en fisk. Fisker lever i vann! Dette er en fortelling på nynorsk av Inger Sandberg. En liten tellefortelling i regleform. Ole Jakob syntes det var morsomt at det egentlig var Magne som hadde spist alle kakene.

Etter det leste vi om Stubben. Jeg husker ikke forfatteren, men denne fortellingen leste jeg sikkert hundre ganger for en liten gutt jeg kjente en gang. Den handler om Stubben som er liten og aldri får være med, men trekker det lengste strået til slutt.

Og så var det Lisen, da. Som fyller senga med alle kosedyrene som ikke kan sove uten hverandre og til slutt ikke får plass selv. Dette er egentlig en bok av Kaj og Per Beckman  og den trenger nok ingen nærmere presentasjon.

Rosinen i pølsa kom til slutt. Da leste vi om Aspargeskanin som må passe sin lillesøster Den Fete Nattergalen hele dagen mens mor og far jakter på gulerøtter. Han må lese den samme boka hundre og hundreogfemti ganger. Han må passe på at hun ikke sutter på øret sitt. Han må skifte bleier, lage mat og -ikke minst- redde sin lillesøster fra De Sultne Revene. Alt dette mens han egentlig har lyst til å være ute og leke og kanskje få være sammen med Kokospølsen som han er forelsket i. Og han klarer det! For han er stor gutt og  svært glad i sin lubne og litt plagsomme lillesøster. Han vet at det man har lyst til og det man bør ikke alltid er det samme. Og han tar de riktige valgene. De vidunderlige bøkene om Lille søster Kanin er skrevet av Ulf Nilsson og illustrert av Eva Erikson. Dette er ikke lettvinte fortellinger for barn. Dette er litteratur. Språket er poetisk og vakkert. Og det handler om langt mer enn å flykte fra revene. Det handler om verdier. Om å ta vare på noen. Om gleden ved å mestre noe som som virkelig er vanskelig. Ole Jakob, som selv er storebror, lyttet alvorlig og nikket gjenkjennende.

Etter denne fortellingen ville jeg ikke lese mer. Det som når du har spist noe ekstra godt og vil bevare den gode smaken i munnen.

Så vi sang om det lille berget som ligger langt uti skogen i stedet.

Jeg tror ikke Ole Jakob egentlig liker den sangen så veldig godt. Eller min sangstemme for den saks skyld. Men han likte hyggestunden vår, og han vet at den sangen er lang!

Vi glemte først å synge om egget så vi måtte synge den to ganger.

Og så sovnet den lille gutten.

Aldri så jeg så deilig en gutt

gutten på puta

puta av fjæren

fjæren fra fuglen

fuglen i egget

egget i redet

redet på bladet

bladet på kvisten

kvisten på grenen

grenen på treet

treet på berget

berget ligger langt uti skogen.

.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: