Om barnebarn, fantasylitteratur, legofigurer og etikk. Og om å være snill.

elskmerhatmidre12

.

«When I was young, I admired clever people.  Now that I am old, I admire kind people».  Rabbi Abraham Joshua Heschel.

«If we cannot be clever, we can always be kind». Alfred Fripp.

,

Ole Jakob og jeg googlet i helga. Vi fant ut at Hutula  fantes i lego og dermed fikk han blod på tann og ville sjekke ut om det fantes legofigurer fra Narnia og Harry Potter og Star Wars også. Jeg må skynde meg å understreke at Ole Jakob selvfølgelig ikke har sett noe av dette på film. Men vi holder på med å lese Løven, Heksa og Klesskapet. Som bok er det akkurat passe skummelt. Og han har en pop-up bok om Hobbiten. Og så går han i barnehage og har en mamma og pappa og bestemor som synes det er helt ok med trollmenn og drager og lyssverd og skumle edderkoppvesener på film.

Fantasy-legofigurer på pc-en viste seg å være et godt utgangspunkt for en lang og god samtale om de store tingene.

Han ble svært opptatt av hvem som var slemmingene og hvem som var snillingene. Han syntes Gandalf så skummel ut og jeg måtte forklare at de snille noen ganger må være litt strenge. Det må mamma og pappa og bestemor også. Og Aslan.

Og så snakket vi om Edmund som blir forledet av Heksa Hvit fordi han er lei seg og savner pappaen sin og har kranglet med søsknene sine. Og om at han angret og ble tilgitt både av Aslan og søsknene sine.

Vi snakket om at noen er bare snille og noen er bare slemme, men at nesten alle er litt begge deler både i bøker og i virkeligheten. Og om at det er best å være snill. Så snill som man klarer. Og ikke slå og sparke og si at man ikke vil være lamme. Og at hvis man ikke vil være lamme så trenger man ikke si det med sint stemme.

Vi snakket om at det å være sint eller gjøre litt dumme ting av og til ikke er å være slem. Men at det kan være lurt å si unnskyld og klemme hverandre hvis man for eksempel har kranglet litt med mamma. Vi var enige om at voksne også kan gjøre dumme ting og må si unnskyld, som da mamma satte skåla Ole Jakob hadde spist bringebær av i oppvaskmaskina enda Ole Jakob ikke syntes den var helt tom:»Det var fastikk noe å skrike for og mamma sa unnskyld».

Og så snakket vi  om at de slemme tyvene som sitter i fengselet der tante Mia jobber kanskje angrer seg de også, sånn som Edmund og prøver å bli snille. Ole Jakob syntes ikke at det er særlig snilt å sette folk i fengsel og vi snakket litt om at det noen ganger må være sånn hvis folk gjør veldig dumme ting sånn at det blir farlig for andre. Men at det er viktig at de som jobber i fengselet er greie mot tyvene sånn at de ikke blir enda slemmere, men at de kanskje må være litt strenge sånn som Aslan og Gandalf.

Det er mye man skal finne ut om verden og om livet når man er tre og et halvt.

At det fastikk er best å være snill er kanskje noe av det aller viktigste. Og da mener jeg ikke snill som i lydig eller veloppdragen eller underdanig. Men snill som i empatisk og barmhjertig og solidarisk.

I barnehagen har jeg over førti unger som i henhold til barnehageloven skal dannes.

Det er litt av et ansvar.

Kanskje vi må kjøpe inn mere lego.

.

hutulalite

.

Hutula er bare slem!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: