Om bursdagsfeiring, fine unger, sorg, glede, gode barnebøker og hattifnatter.

dataunger 1 lite,

Moderne unger vet forskjellen på I-pader og I- poder og betjener  touch- skjermer med største selvfølgelighet.

.

mummi lite.

Men de skjønner seg på bøker også.

Gode bøker.

Sånne som bestemor liker å lese høyt fra.

Ole Jakob synes det er sørgelig å lese om familier som kommer bort fra hverandre. Han liker best når familen er samlet. Han ymter stadig frampå om generasjonsbolig sånn at bestemor også kan være der hele tiden:

«Har du lyst til at æ og mamma og pappa og Alvin skal bo i ditt hus hele tiden, bæstemor? Har du lyst til å bo i vårres hus?» 

Vi har lest mange ganger om Ruffen som leter etter mammaen og pappaen sin. Da må han ligge tett inntil meg fordi det er så trist. Og så må vi se lenge på bildet der alle er samlet igjen. Og snakke mye om hvor glade de er.

I kveld har vi lest om Mummimamma og Mummitrollet som leter etter et sted i sola der de kan bygge seg et hus. De vandrer gjennom mørket sammen med det Redde,lille dyret og Tulippa med det lysende håret. Mummipappa er blitt borte fra familien sin. Han er sammen med hattifnattene som aldri er verken glade eller sinte, bedrøvet eller forbauset. Som kanskje ikke har noen følelser i det hele tatt:

– Og har pappa blitt en hattifnatt nå? spurte mummitrollet.  Nei, naturligvis ikke! sa mammaen. -Du må da forstå at de bare har narret ham med seg. Tenk om vi møter ham en vakker dag! sa Tulippa. Da blir han vel glad? Sikkert, sa mummitrollets mamma. -Men det gjør vi nok ikke. Og så gråt hun. Det lød så sørgelig at alle sammen begynte å hulke, og mens de gråt, kom de til å tenke på en masse andre ting som også var sørgelige, og så gråt de mer og mer. Tulippas hår ble blekt av bedrøvelse, og helt matt…

(Tove Jansson)

Det er godt for unger at det finnes gode forfattere som tar dem på alvor og skriver skikkelige bøker for dem.

I dag har jeg feiret bursdagen min i det brune huset. (Det som ikke er grønt).  Jeg kom rett fra jobb til et nydelig dekket bord fylt med godsaker! Anna hadde gledet seg hele helga til å overraske meg. Ungene hadde pyntet bløtkake, Anna hadde laget vakker kunst til meg (dere skal få se i morgen) og Ole Jakob hjalp meg å åpne pakker med bok, lerreter, maling og kulepenner til å henge på kjøleskapet. Alvin spiste ost og saltstenger og kastet det han ikke ville ha på gulvet. Alle pyntet seg med hatter og  tiaraer og kroner. Det var bra at bestemor fikk en krone for Ole Jakob var fast bestemt på å ikke gratulere meg med dagen før jeg hadde krone på hodet.

Det er koselig å ha bursdag. Og det er veldig koselig å bli gjort stas på!

.

anna og alvin lite

.

alvin lite

.

Morgendagen kommer til å bli helt annerledes.

Da skal jeg i begravelse.

Livet er fylt av kontraster. Det finner ungene ut av også etter hvert. Ting blir ikke alltid slik man har håpet. Jeg tror ikke man skal pådytte unger for mye sorg og bekymring. De trenger først og fremst å få være glade og trygge. Men å ligge tett inntil en bestemor og lese bøker der det skjer triste og skumle ting, men der alt på ett eller annet vis løser seg, er med på å styrke dem og gi dem ord til følelsene sine.

Og så er det veldig, veldig hyggelig for alle parter!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: