Om kommunikasjon 2.

goethevinter3

,

I dag ringte en helt frisk og svært lykkelig liten gutt til bestemor med bildetelefon. «Vi skal til syden! Helt på ekte! Det er basseng der og æ ønsker mæ T-skjorter og badeshorts!» Han viste meg alle de fine T-skjortene og badeshortsene i H&M-katalogen med telefonen. Etter et par minutter ringte han tilbake. «Æ syns du skal være med, bæstemor!» Jeg måtte forklare at jeg ikke er så glad i varme og heller kan være med dem et annet sted en gang. «Men det e blomster der, bæstemor. E de blomster der, mamma? Liker du blomster, bæstemor? Ha det bæstemor!» Så ringte han tilbake igjen: «Skal æ plukke blomster til dæ bæstemor? Æ skulle bare spørre om det. Ha det bæstemor!»

Sånne samtaler er gode samtaler. Ole  Jakob og jeg forstår hverandre og respekterer hverandre. Når vi snakker sammen er det fordi vi har lyst til det begge to og har noe vi vil dele med hverandre. Noen ganger snakker vi riktignok i munnen på hverandre, for vi er glade i å snakke begge to, men vi øver oss i å vente på tur.

.

Noen samtaler er mindre gode. Ikke fordi man er uenige, for det er bare sunt. Men fordi det er noe galt med maktbalansen i samtalen. Noen mennesker bruker språket som en hersketeknikk og får andre til å føle seg litt dumme og hjelpeløse.

Nå er det hjelp å få: Det er kommet en ny ordbok på markedet. Ordbok for underklassen av Arne Klyve og Jon Severud er i følge omtalen fra forlaget en skarp og lettbeint selvhjelpsbok som avkler byråkratispråk og frustrerende moteord i arbeidslivet.

Dere vet: Sånt som biomasse (som visstnok brukes om folk i helsekø), kundematrise, dioalogforum og analog læringsplattform.

Boka skal hjelpe deg til å avsløre språklige hersketeknikker og kan sikkert også være til nytte når man skal prøve å fortstå hva Grete Faremo sier.

Hvis du har lyst til å prøve en motsatt innfallsvinkel, kan du prøve språkrådets svadagenerator, et verktøy som hjelper deg med å lage setninger som: Under hensyntagen til en kostnadseffektiv styringsinnsats kommuniseres synergieffekten i relasjon til parametrene. Eller: Under forutsetning av en proaktiv arbeidsmodell effektueres spisskompetansen med henblikk på kjernevirksomheten.

Min drøm er å lære å bruke språket slik at mye blir sagt med små og enkle ord slik de virkelig gode forfatterne og diktere kan. Som A.A. Milne: “The more he looked inside the more Piglet wasn’t there.”

Eller Jan Erik Vold:

dråpen

henger der

ikke

.

Dagens bilder har ikke så mye med innlegget å gjøre. Det er bare det at lille Alvin er veldig søt og at vi koste oss på kafé i går.

.

kafe n kafe2n kafe3n kafe4n

,

Da har vi gjort unna bildene og diktet og samtalen. Da mangler vi bare en sang. Denne passer bra i kveld.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: