Om en liten skatt og dagen i dag.

elskmerhatmidre12

.

I senga på mammaens gamle rom sover en liten gutt. Han sover ofte hos bestemor når vi har vært på speidermøte sammen. Jeg pleier å gå inn til noen ganger i løpet av kvelden og bare se på han litt. Det er godt og varmt i kveld og han har sparket av seg dyna. Beina hans er fulle av blåmerker, for han har nettopp tatt støttehjulene av sykkelen sin og har ikke helt (men nesten nå) fått dreisen på å stoppe kontrollert. Han syklet hele den lange veien hjem fra speiderhytta og var stolt og lykkelig og sliten da vi kom fram. Tidligere i dag var han på barnehagetur til fjæra og kom tilbake våt og fornøyd. Han har fått mye trim og mange opplevelser i dag. Et lite kafebesøk har vi også hatt tid til.

Han fikk et kapittel om Narnia før han sovnet.

I morgen kommer tidlig kommer han til å rope «Bæstemoooooooor! E det morrrrra?»

Og hjemme i det brune huset er mamma og lillebror. Pappa er på jobbreise, men han kommer hjem i morgen.

.

I går  var jeg på en presentasjon av nyskolen. I Vadsø skal det bygges en stor, flott barneskole som skal stå ferdig det året han begynner på skolen. Det kommer til å bli fint og Ole Jakob gleder seg til det.

Han gleder seg til mange ting.

.

Ole Jakob er heldig. Han har en trygg og forutsigbar tilværelse. Han er omgitt av mange som er glad i han og han vet at han er elsket. Han kan bruke energien sin på å bli flinkere til å bruke bakbremsen på sykkelen sin. Og til alle hvorfor-spørsmålene sine: «Koffer kan ikke du hoppe, bæstemor? Koffer sykler noen uten hjelm? Koffer heter det Skallevl? (det vet jeg faktisk ikke), Koffer e bæstefar syk? Ka slags syk e det? Eller, æ tror ikke han e syk, han e bare gammel. Men han har båt. Æ vil også ha båt når æ blir voksen, en stor en og en liten som æ kan bruke til kajakk. Og så vil æ ha tre biler, nei fire.  Når blei bæstefar bæstefaren min? Koffer e mamma kjæresten til pappa?»

.

Mens jeg skriver dette passerer vi midnatt og datoen skifter til den 20.06 som er verdens flyktningdag. 45 millioner mennesker i verden er på flukt.  Noen ganske få av dem kommer til Norge og til min lille by. Noen er overføringsflyktninger som har en viss forutsigbarhet og trygghet når de kommer hit. Noen søker asyl og har ikke mulighet til å planlegge noe som helst i den lange perioden de må vente på svar. De har begrenset økonomi, lærer lite norsk, får ikke jobbe… Men mest av alt preges de av utygghet. I mange av disse familiene er det barn. Vanlige barn som går i barnehage sammen med Ole Jakob og andre barn i byen. Barn med skrubbsår på knærne. Barn som nyter fjæraturer like mye som Ole Jakob og har framtidsdrømmer og hvorfor– spørsmål.

Jeg vet ikke hvordan jeg skal få sagt det tydelig nok. De er unger. Unger  som alle andre. Bare at pappa kanskje ikke er på jobbreise, men død eller savnet eller bare i et helt annet land. Eller sint og deprimert og vanskelig å leve sammen med på grunn av opplevleser han har hatt. Og mamma er kanskje hjemme med lillebror. Men hun har ikke en jobb hun skal på i morgen. Og hun gråter kanskje når de kommer hjem fra barnehagen fordi hun har fått et brev der det står at fordi hun har fått endelig avslag på opphold for seg og barna, vil hun bli fratatt nesten all økonomisk støtte nå. Det blir ikke noen sykkel.

Jeg kommer aldri til å lære meg å se norsk asylpolitikk som noe som har med prinsipper å gjøre. Jeg kommer aldri til å godta at man bruker kalde, kyniske ord som retur. Jeg kommer aldri til å godta argumenter om at det må statueres eksempler og at asylsøkere skyver ungene foran seg.

De er unger. Og de er enkelmennesker i enkeltfamilier som er like forskjellige som alle andre familier.

De er aldeles uskyldige i den elendigheten som har gjort dem til asylsøkere.

De skal ha rett til trygghet.

Sånn som min lille gutt.

Det finnes en bedre måte.

.

bål

IMG_20130619_222957Speidergutten!

is2

isIs på kafé

matOg sunn hurtigmiddag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: